Tre kola
Blev precis färdig med den tredje omgången kola på några dagar bara. Två gånger har jag gjort chokladkola (den bästa) och en gång utan choklad. Det är ju så gott!
Här är receptet! (Kopierar bara in den text jag publicerade för ett par år sedan.)
Chokladkola enligt någon random sajt (min egen tolkning såklart):
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl kakao
1,5 msk vaniljsockerBlanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på högsta värme och rör om noga.
Fortsätt sedan att koka på medelhög värme utan att röra om. Smeten reser sig rätt mycket, men ska inte koka över.
När smeten har tjocknat lite och börjar sjunka igen är det dags att röra om lite försiktigt i botten så att inget bränns vid.
Tiden tills smeten börjar sjunka varierar från 5-20 minuter. Ju större kastrull, desto fortare går det.
Smeten ska sedan fortsätta koka i allt från 5 till 60 minuter. Rör om lite då och då.Kontrollera smetens temperatur med en kökstermometer. Vid 120-125 grader är smeten klar och kolan blir mjuk och småseg. Vill man ha en hårdare kola ska smeten bli 130 grader.
Har du ingen kökstermometer kan du kontrollera smetens status genom att göra kulprovet. Vet du inte hur man gör kulprovet, googla.
När smeten är tillräckligt varm, eller har klarat kulprovet, ska den klickas i knäckformar eller bredas ut på en smörpappersklädd plåt för svalning.
Jag använde knäck- och ischokladsformar och det blev ungefär en miljon kolor.