Mat är vackert
Syrran och Elma har varit här sedan i torsdags. Och med dem så verkar det ha kommit en stor lust att baka och laga mat.
Bröd
I förrgår bakade jag för första gången på evigheter. Det blev dessutom lite mer avancerat än jag brukar slänga ihop.
Jag gjorde en dubbel deg vanliga frallor med både vete- och rågmjöl, som jag även malde ner en halv deciliter havregryn i. (Jo, det måste malas om familjen här ska äta. Havre är nämligen otäckt likt frön, så det kan vara livsfarligt att äta bröd där det finns något som är eller liknar frön.)
Jag bakade också ett bröd med tomat, basilika och oregano i. Jättegott!
5 dl vatten
2 msk rapsolja
50 g jäst
1,5 tsk salt
1 tomat
0,5-1 msk oregano
0,5-1 msk basilika
3 dl fint rågmjöl
Lagom mycket vetemjöl1 ägg
Havregryn
Flingsalt
- Värm vattnet och oljan till 37 grader.
- Lös upp jästen i degvätskan (i en bunke så klart).
- Rör ner salt, kryddor och rågmjöl.
- Finhacka tomaten och rör ner i degen (ta gärna bort de blöta “inälvorna”).
- Blanda i vetemjöl tills degen är lagom fast.
- Låt degen jäsa i minst 30 minuter.
- Baka ut till limpa och låt jäsa en stund till.
- Pensla med ägg, strö på flingsalt och havregryn.
- Grädda i 225 grader i 30-40 minuter.
Shopping
Igår tänkte vi vara smarta och laga till torsken som legat i frysen hur länge som helst. Då måste en givetvis handla tillbehör. När det ändå handlas, så kan en lika gärna storhandla. Jättesmart.
Mmm… Ingen tänkte dock på att hela världen befinner sig i shoppingcentret en löningslördag. Vi borde ha valt en annan affär.
Fisk
Fisken blev i alla fall tillagad med riktlinjer från detta recept. Jag tog mig lite friheter som att riva ner limeskal i smörsmeten och skippade svampen helt.
Det blev rätt gott. Men jag insåg att det här är en av många maträtter jag hellre lagar än äter. Jag tycker om att laga allt möjligt, men jag vill inte äta allt jag lagar. Det är därför jag tycker om att mata annat folk. Synd bara att min familj är precis lika kräsna som jag, och heller inte äter allt jag vill laga. Tur att Tiina och Elma äter allt.
Frukost
Imorse åt vi äggmackor.
One Comment
mamma
Vad duktig du har varit och du har rätt, mat är vackert <3